Reflux - gyomorégés

Ha égő érzést érzel a mellkasodban, akkor valószínűleg a reflux gyomorégés tüneteit tapasztalod. Ez az érzés akkor fordul elő, amikor a gyomorsav visszacsorgása a nyelőcsőbe irritálja a nyálkahártyát. A reflux gyomorégés lehet enyhe vagy súlyos, és gyakran az étkezések után vagy lefekvés előtt jelentkezik.

Az alábbiakban bemutatjuk a reflux gyomorégés tüneteit, okait és kezelési lehetőségeit.

Tünetek:

 • Égő érzés a mellkasban, a nyelőcsőben vagy a torokban
 • Kellemetlen savas íz a szájban
 • Nehézlégzés vagy fulladás érzés
 • Köhögés, különösen éjszaka vagy reggel
 • Nyelési nehézségek

Okok: A reflux gyomorégés oka lehet az alábbiak egyike vagy több kombinációja:

 • Gyengén záródó alsó nyelőcső záróizom
 • Gyomor túlzott nyomása
 • Hiányos vagy nehezen emészthető ételek fogyasztása
 • Alkoholfogyasztás, dohányzás
 • Terhesség

Kezelés: A reflux gyomorégés kezelése többféle módon történhet, attól függően, hogy a tünetek milyen súlyosak. Az alábbiakban felsorolunk néhány kezelési lehetőséget:

 • Gyógyszeres kezelés: savlekötők, protonpumpa-gátlók vagy antacidok
 • Életmódváltoztatások: egészséges étkezési szokások, rendszeres testmozgás, dohányzás elhagyása, az ágy felemelése alváskor
 • Sebészeti beavatkozás: súlyos esetekben, amikor más kezelések nem hatásosak

Ha a reflux gyomorégés tüneteit tapasztalod, fontos, hogy megfelelően diagnosztizálják és kezeljék a problémát, mert ha hosszú távon nem kezelik, akkor súlyosabb problémákhoz is vezethet, mint például nyelőcsőgyulladás vagy gyomorfekély.

A diagnózis felállításához az orvos számos tesztet és vizsgálatot végezhet, beleértve a nyelőcső pH tesztet, endoszkópos vizsgálatot, mellkasröntgen felvételt és számítógépes tomográfiát. Az orvos a tesztek és vizsgálatok eredménye alapján javasolja a legmegfelelőbb kezelési módszert.

Az életmódváltoztatások kulcsfontosságúak a reflux gyomorégés kezelésében. Fontos, hogy kerüld a nehezen emészthető ételeket, a zsíros ételeket, az alkoholt, a koffeint és a dohányzást. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás segít a testsúly csökkentésében, ami javítja az alsó nyelőcső záróizmának működését.

A gyógyszeres kezelés a savlekötők, protonpumpa-gátlók vagy antacidok alkalmazását jelenti. A savlekötők kötik a gyomorsavat, hogy ne juthasson vissza a nyelőcsőbe. A protonpumpa-gátlók csökkentik a gyomorsav termelődését, és az antacidok semlegesítik a gyomorsavat. Az orvos általában az egyéni eseteknek megfelelően javasolja a legmegfelelőbb gyógyszert.

Végül, súlyosabb esetekben, amikor más kezelések nem hatásosak, a sebészeti beavatkozás lehet szükséges. Az orvosok általában a Nissen-fundoplikációt javasolják, amely egy műtéti eljárás, amely megemeli az alsó nyelőcső záróizmának nyomását.

Összességében a reflux gyomorégés tüneteit súlyosan befolyásolhatják az életminőséget. A tünetek kezelése az életmódváltoztatásoktól és a gyógyszeres kezeléstől a sebészeti beavatkozásig terjedhet. Ha a tünetek megjelennek, fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk, hogy megfelelő diagnózist és kezelést kapjunk. Az életmódváltoztatások és a megfelelő gyógyszeres kezelés segít a tünetek enyhítésé

ben és az esetleges szövődmények megelőzésében. Ha észleled a reflux tüneteit, beszélj az orvosoddal a legmegfelelőbb kezelési lehetőségekről és az életmódváltoztatásokról.

A következő lépések segíthetnek a reflux tüneteinek enyhítésében:

 1. Kerüld az olyan ételeket és italokat, amelyek savtartalma magas, mint például a citrusfélék, a paradicsom, a kávé, a tea, az alkohol és a csokoládé.

 2. Rendszeres testmozgás segíti a testsúly csökkentését, amely csökkentheti a reflux tüneteit.

 3. Csökkentsd a stresszt a mindennapi életedben. A stressz fokozza a gyomorsav termelődését és növelheti a reflux tüneteit.

 4. Aludj egy kissé döntve, hogy megakadályozd a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe.

 5. Viselj kényelmes, lazább ruhát. A szűk ruházat fokozza a nyomást a gyomorban és növelheti a reflux tüneteit.