Reflux kerülendő értelek

A reflux betegségben szenvedőknek fontos, hogy figyeljenek az étrendjükre, hiszen a helytelen táplálkozás csak súlyosbíthatja a tüneteiket. Az alábbiakban bemutatunk néhány élelmiszert, amelyeket érdemes kerülni a refluxosoknak, hogy javítsák egészségi állapotukat.

  1. Fűszeres ételek: A túlzottan fűszeres ételek - mint például a chili vagy a borsos ételek - gyakran okoznak irritációt a gyomorban, ami súlyosbíthatja a reflux tüneteit.

  2. Csokoládé és édességek: A csokoládé és az édességek is gyakran okozhatnak kellemetlen tüneteket a refluxosoknál. A magas cukortartalmuk és a koffein miatt érdemes kerülni őket.

  3. Citrusfélék: A citrushoz tartozó gyümölcsök, mint a narancs, citrom, grapefruit, és lime, nagyon savasak, amelyek súlyosbíthatják a reflux tüneteit.

  4. Paradicsom és paradicsom alapú ételek: A paradicsom és a paradicsom alapú ételek is nagyon savasak, ezért jobb kerülni azokat, ha refluxos vagy.

  5. Fehérjék: A nagy mennyiségű hús és egyéb fehérjék (pl. halak) súlyosbíthatják a reflux tüneteit. A túlzott fehérje bevitel miatt a gyomor savasabbá válik, ami fokozza a reflux kialakulásának esélyét.

  6. Tejtermékek: A tej és a tejtermékek is gyakran okoznak reflux tüneteket. Ez elsősorban a magas zsírtartalmuknak köszönhető, melyek csökkentik a gyomor ürítési sebességét, ami megnehezíti az emésztést.

  7. Sós ételek: A túlzottan sós ételek súlyosbíthatják a reflux tüneteit, mivel a só fokozza a gyomorsav termelődését.

  8. Alkohol: Az alkoholfogyasztás nagyon káros hatással lehet a refluxosokra. Az alkohol savasabbá teszi a gyomrot, ami súlyosbítja a reflux tüneteit.

  9. Szénsavas italok: A szénsavas italok - mint például a szénsavas üdítők - lassítják a gyomor kiürülését, amely a reflux tüneteit súlyosbítja