Reflux tünetei

A reflux tünetei közé tartozik a gyomorégés, a savas íz a szájban, a keserű íz a torokban, a gyomor fájdalma és a nehézlégzés. Ezenkívül a reflux okozhat nehézséget a nyelésben, gyakori köhögést és a torok irritációját is.

A reflux betegség tünetei sokak számára kellemetlenek lehetnek, azonban az időben történő diagnózis és kezelés segíthet csökkenteni azok súlyosságát és a betegség kialakulásának kockázatát. A reflux betegség tüneteit a következőkben foglalhatjuk össze.

Gyomorégés

A legjellemzőbb tünete a refluxnak, amely égő érzést okoz a mellkasban és a torokban. A tünetet általában étkezéskor vagy lefekvés után tapasztalják a betegek.

Savas íz a szájban

A refluxos betegek gyakran panaszkodnak savas ízre vagy érzetre a szájukban. Ez a tünet a gyomorsav visszacsorgásából adódik, amely az érintett személy szájában landol.

Regurgitáció

A regurgitáció azt jelenti, hogy a gyomor tartalma visszacsorgott a nyelőcsőbe vagy a torkába. Ez általában émelygéssel és hányással jár együtt, és a betegek gyakran keserű ízt éreznek a szájukban.

Nehézkes nyelés

A refluxos betegek gyakran panaszkodnak nehezükre eső nyelésre. Ez a tünet azért alakul ki, mert a gyomor savas tartalma irritálja a nyelőcsövet, ami nehezíti a nyelést.

Köhögés

A refluxos betegek gyakran köhögnek, és ezt általában éjszaka tapasztalják. A köhögés oka a gyomorsav irritációja, amely a légutakba kerül.

Légzési nehézségek

A refluxos betegeknek nehézséget okozhat a légzés, mivel a gyomorsav irritálja a légutakat. Ezt a tünetet általában súlyosabb esetekben tapasztalják.

Fájdalom a mellkasban

A refluxos betegek gyakran panaszkodnak mellkasi fájdalomra, amely hasonlít a szívinfarktus tüneteihez. Ez a tünet azonban nem kapcsolódik a szívproblémákhoz, és a gyomorsav visszacsorgása okozza.