Refluxbarát italok

A refluxbetegség nem csak az étkezésekre, hanem az italfogyasztásra is kihathat, ugyanis sok ital gyulladást és irritációt okozhat a nyelőcsőben és a gyomorban. Ezért fontos, hogy azok a betegek, akik szenvednek a betegségtől, odafigyeljenek az elfogyasztott italokra is, és megismerjék a refluxbarát italokat.

Víz: Az egyik legjobb választás a refluxos betegek számára az egyszerű víz. A víz nem irritálja a nyelőcsövet és a gyomrot, így a fogyasztása biztonságos, és még hidratál is.

Ásványvíz: Az ásványvíz egy másik jó választás lehet azoknak, akik szenvednek a refluxtól. Az ásványvíz pH-ja általában 7 vagy annál magasabb, ami azt jelenti, hogy semleges vagy enyhén lúgos hatású. Ez segíthet csökkenteni a gyomorsav mennyiségét, és enyhítheti a reflux tüneteit.

Zöld tea: A zöld tea rengeteg egészségügyi előnnyel bír, és a refluxosok számára is ajánlott ital. Tartalmazza a katechineket, amelyeknek gyulladásgátló hatásuk van. Emellett a koffeinmentes változatok alkalmasak a reflux betegek számára.

Almaecet: Az almaecet enyhíti az emésztési problémákat és csökkenti a savasságot a gyomorban. A refluxos betegeknek javasolt, hogy keverjenek össze 1-2 evőkanál almaecetet egy pohár vízben, és igyanak meg étkezés előtt.

Aloe vera lé: Az aloe vera gyulladáscsökkentő és gyógyító hatással rendelkezik, ezért ajánlott ital a refluxosoknak. Aloe vera lé kapható boltokban, de az otthoni készítés is egyszerű. A fogyasztása előtt mindig javasolt konzultálni orvossal.

Szója tej: A szója tej nemcsak a tejfehérje allergiával küzdőknek jó választás, de a refluxos betegeknek is. A tej és a tejből készült termékek ugyanis a gyomorban savtermelést okoznak, míg a szója tej nem.

Mandulatej: A tejtermékek és a tej alapú italok gyakran okoznak refluxot, de a mandulatej kiváló alternatíva lehet. A mandulatejben nincs laktóz, így nem okoz emésztési nehézségeket. Emellett alacsony a zsírtartalma, így kevésbé valószínű, hogy növeli a reflux tüneteit.

Gyümölcslevek: A refluxos betegeknek ajánlott olyan gyümölcsleveket fogyasztani, amelyeknek alacsony savtartalma van. Például a sárgabarack, a körte, az alma és a sárgadinnye. Azonban fontos, hogy a gyümölcslevek ne tartalmazzanak cukrot vagy mesterséges édesítőszert.

Fontos, hogy táplálkozás esetén figyelembe vedd az esetleges allergiáidat és szükséges kitapasztalnod, hogy neked mi a megfelelő a refluxnak kedvező táplálkozásra ajánlott italok közül.